Капацитетът на летище София отдавна е изчерпан. Настоящето разширяване изпреварва съставянето на основния план на аерогарата, който ще начертае бъдещото й развитие през следващите 20 години.

Ръкавите на Терминал 2 на летище София в момента са 7, а като замисъл на проекта е да бъдат построени още четири. По този начин ще се повиши пътникопотока с още 200 хиляди души на година и ще се подобри обслужването от страна на авиокомпаниите.

Международно Летище София (SOF) - Терминал 2
Международно Летище София (SOF) - Терминал 2
Терминал 1 на летище София може да обслужва 1.5 милиона, а Терминал 2 обслужва 2.5 млн. пътници годишно. Капацитетът вече се пълни и скоро аерогарата няма да може да поеме целия пътникопоток.

Международно Летище София (SOF) - Терминал 1
Международно Летище София (SOF) - Терминал 1


Предвидено е построяването на две нови пътеки за рулиране. Едната ще осигурява по-бързо изтегляне на кацащите самолети, а чрез другата самолетите ще излитат по-бързо един след друг на пистата. В плана е заложено и създаването на специален перон за бизнес авиация за обслужване на частни самолети. В момента те престояват на различни места по цялото летище.

Всички реконструкции се отнасят само за Терминал 2, а бъдещето на Терминал 1 е все още неясно. В момента Терминал 1 обслужва предимно нискотарифните авиокомпании като Wizz Air и EasyJet. Все още не е известно, дали сградата на Терминал 1 ще бъде разрушена или ще се построи нова на друго място.